SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

Monday, November 1, 2010

Taman Negara

JURNAL LAWATAN KE TAMAN NEGARA PAHANG

MULAI 5 OKT HINGGA 7 OKT 2010

PENDAHULUAN

Menikmati alam semulajadi adalah suatu pengalaman yang tidak dapat dibeli, apatah lagi melalui jurnal, buku-buku ataupun menonton rancangan National Geografi di rangkaian Astro mahupun RTM anda. Ia harus dinikmati sendiri dengan cara merasai pengalaman tersebut. Menyedari keperluan tersebut penuntut Usahawan Pelancongan Siri Jan 2010 telah merencanakan lawatan secara praktikal ke Taman Negara, Jerantut, Pahang bagi melengkapkan diri serta menimba pengalaman bagi memantapkan lagi penuntut untuk memasuki industri ini.

LATARBELAKANG

Taman Negara yang dulunya dikenali dengan nama Taman Negara King George V telah diwartakan sebagai Taman Negara

pada tahun 1938. Taman Negara terletak di kawasan seluas 4,343 kilometer persegi yang meliputi 3 buah negeri iaitu Pahang (2,477km persegi), Kelantan (1,043km persegi) dan Terengganu (853km persegi). Puncak tertinggi ialah Gunung Tahan pada ketinggian 2,187 meter dari aras laut. Hutan Hujan Tropika di sini masih lagi berstatus hutan primer adalah dianggarkan telah

berusia 130 juta tahun dan menjadikan ia adalah Hutan Hujan Tropika yang tertua di dunia. Taman Negara ini sangat unik dari segi ekosistem dan bio-diversitinya didiami oleh perbagai spises fauna dan flora yang telah berevolusi secara semulajadi jutaan tahun duhulu tanpa diganggu.

LOKASI

Taman Negara yang ditadbir oleh Jabatan PERHILITAN mempunyai 4 pintu masuk iatu melalui Kuala Tahan dan Merapoh di Pahang, Kuala Koh di Kelantan serta Tasik Kenyir di Terengganu. Kesemua pintu masuk melalui jalan darat kecuali di Tasik Kenyir melalui jalan air. Pintu masuk yang paling popular ialah melalui Kuala Tahan. Pelawat yang ingin mengunakan kenderaan awam boleh memilih mengunakan bas ataupun keretapi untuk ke sana. Di Jerantut pula pelawat boleh memilih untuk mengunakan bot menyusuri Sungai Pahang atau menaiki bas dari sana menuju ke Kuala Tahan. Jika pelawat mahukan suasana yang tenang dan tenteram bolehlah memilih untuk memasuki melalui Kuala Koh kerana di sana kurang pengunjung yang menginap.

PENERANGAN

Bagi melengkapkan diri sebagai seorang Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Tahap 3 seramai 22 pelatih disertai juga 2 tenaga pengajar Usahawan Pelancongan Siri Jan 2010 telah membuat lawatan ke Taman Negara, Jerantut, Pahang. Lawatan pada kali ini disertai juga oleh Winne (pelancong Taiwan), Tony (Nuture Guide Bukit Nenas) dan Chod (Bekas Nuture Guide ukit Nenas) telah menyertai lawatan ini. Penyertaan mereka telah merealisasikan dan dapat memberikan pengalaman sebenar sebagai seorang Nuture Guide. Program ini akan berlangsung selama 3 hari 2 malam Mutiara Taman Negara, Jerantut, Pahang.CATATAN PERJALANAN

Hari Pertama (Selasa -5 Oktober 2010)

Sebagaimana lawatan yang dibuat sebelumnya semua penuntut kursus telah berkumpul di hadapan bangunan pengurusan PERHEBAT mulai jam 0800 pagi. Bas mula bergerak jam 8.45 pagi dari PERHEBAT melalui Tol Gombak menuju ke Karak untuk ke Lebuhraya Pantai Timur.

Oleh kerana waktu kami bertolak adalah pada waktu kemuncak lalulintas agak sesak. Mujurlah kami bas yang dipandu oleh Wak yang banyak pengalaman menjadikan perjalan kami amat selesa. Pada jam 1045 pagi kami menyusuri susur keluar ke Tol Temerloh melalui Kuala Krau, Jerantut, Padang Piol sebelum sampai di Kuala Tahan kira-kira jam 1245 tengahari.

Pertama kali menjejak kaki di Jeti Kuala Tahan menyebabkan hati ini merasakan sangat bangga dan tidak sabar untuk merasai pengalaman berada di Taman Negara, sempat juga bergambar kenangan di papan tanda di dataran berhampiran dengan jeti di hadapan Taman Negara.

Lokasi Mutiara Taman Negara tempat peginapan kami terletak di pertemuan antara dua sungai iaitu Sungai Tembeling dan Sungai Tahan dan berada di dalam kawasan Taman Negara. Untuk ke sana kami perlu menyeberang mengunakan bot penambang yang sedia mengunggu. Jeti dan Mutiara Taman Negara hanya dipisahkan hanya kira-kira 50 meter sahaja namun arus sungai ini sangat deras. Pengangkutan yang digunakan ialah bot yang boleh dimuati 10 orang penumpang dan dikenakan bayaran RM1 setiap orang.

Kehadiran kami di Mutiara Taman Negara disambut dengan permainan alat musik tradisional dan nanyian lagu Selamat Datang dalam dialek suku kaum Batek oleh kakitangan Mutiara Taman Negara Resort. Selapas itu kami ke Cafe untuk menikmati makan tengahari dan mendapat taklimat tentang aktiviti yang akan dilaksanakan pada sebelah petang setelah iut kami pun beredar ke penginapan masing-masing.

Penginapan kami adalah bilik Doom yang boleh memuatkan seramai 8 orang dan dilengkapi denga katil Double Decker dan berhawa dingin. Aktiviti penerokaan gua pada petang itu dibatalkan kerana berlaku runtuhan di dalam gua tesebut yang boleh membahayakan pengunjung. Bagi menjalankan aktiviti di sini permit diperlukan, di mana pengunjung perlu mendaftar nama di kaunter PERHILITAN. Kadar permit sebanyak RM5 bagi kamera untuk mengambil gambar dikenakan dengan tempoh sah selama sebulan.

Masa yang terluang ini dimanfaatkan untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk menyiapkan tugasan yang diberikan. Kami dari kumpulan D’Bayan telah dibahagikan kepada 3 kumpulan kecil untuk mendapatkan maklumat lengkap resort-resort yang terdapat di sekitar Kuala Tahan. Maklumat itu perlu merangkumi Alamat lengkap, Nombor telefon, Faks, e-mail atau laman web dan kadar bilik yang disediakan. Walaupun pada petang itu hujan turun renyai-renyai menyukarkan kerja kami namun tetap diteruskan juga. Saya dalam kumpulan ketiga yang terdiri daripada En Aziz bin Ismail dan En Mohd Ali bin Misban telah menuju ke lokasi yang telah ditetapkan. Setelah selesai membuat selidikan ke atas penyedia penginapan di sana kami pun beredar balik ke penginapan kami.

Selepas selesai makan malam, kami diperkenalkan dengan pemandu pelancong tempatan untuk aktiviti Night Junglewalk iaitu Pak Cu, Awang dan Azhar. Setelah mendapat penerangan ringkas dari Pak Cu kami bergerak ke Pusat Maklumat Taman Negara untuk menonton video berkaitan Taman Negara. Setelah selesai menonton, kami meneruskan aktiviti Night Junglewalk dengan melalui trek yang disediakan sehingga ke Bumbun Tahan. Sepanjang meredah kegelapan malam, antara spesis fauna yang dijumpai adalah belalang ranting, kala jengking, labah-labah yang mengendong anak-anaknya serta kilauan mata rusa di Bumbun Tahan. Aktiviti tamat kira-kira jam 10 malam dengan sedikit taklimat serta petua berjalan malam di hutan oleh Pak Cu. Kami pun berjalan pulang ke penginapan masing masing.

Hari kedua (06 Okt 2010)

Awal jam 6.30 pagi, saya dan beberapa teman sempat ke Bumbun Tahan untuk melihat fauna yang mengunjung jenut untuk mendapatkan garam galian sebelum matahari terbit. Walaupun tidak bertuah untuk melihat binatang yang mengunjungi jenut tersebut kami sempat melihat 3 ekor babi hutan yang merayau mencari makan di bawah pokok rambai hutan, burung Murai Gajah (Asian Fairy-bluebird), burung Punai Kericau (Pink-necked Green-Pigeon). Selepas menikmati minum pagi, jam 9.30 pagi kami berkumpul di belakang penginapan untuk aktiviti hari tersebut iaitu Jungle Trekking dan Conopy Walk. Sepanjang laluan kami diberikan tentang cara untuk membezakan Hutan Primer dan Hutan Sekunder, keunikan pokok pepanjat ‘liana’, pokok buluh, spesis flora seperti pokok tapak hantu dan pokok gaharu.

Setelah berjalan lebik kurang 30 minit akhirnya kami pun tempat yang di tuju. Conopy Walk ini telah dibina oleh pihak PERHILITAN pada tahun 1992 sebagai salah satu tarikan di Taman Negara. Jambatan gantung ini sepanjang 530 meter dan berketinggian kira-kira 40 meter menjadi lokasi menarik untuk melihat kepelbagaian spesis flora dan fauna yang berada di paras conopy. Bayaran yang dikenakan untuk melalui Conopy Walk bagi dewasa RM 5 seorang dan kanak-kanak RM 3 seorang. Saya dapat merasakan adrenalin saya mengalir apabila memandang ke bawah Conopy Walk ini yang menimbulkan rasa gayat.. Titian ini merupakan jambatan gantung yang terpanjang di dunia dan pada masa lawatan kami ke sana kerja-kerja pembinaan struktur baru jambatan sedang dibina dan dijangka boleh digunakan sepenuhnya mulai Disember 2010.

Pada sebelah petang pula aktiviti Rappid Shooting ke Lata Berkoh. Kami bergerak ke Lata Berkoh dengan menaiki bot yang boleh dinaiki oleh 4 orang penumpang. Perjalanan kami ke Lata Berkoh mengharungi sungai yang cetek dan melalui celah celah batu dan kayu balak yang terdampar di sepanjang sungai. Sepanjang perjalanan ini sempat juga kami melihat Orang Asli Suku Batek yang sedang mandi di tepi sungai. Oleh kerana bot yang dinaiki tidak boleh meneruskan perjalanan ke Lata Berkok kerana aras air yang rendah maka kami terpaksa melalui denai yang jaraknya lebih kurang 1.2 Kilometer dan mengambil masa 15 berjalan kaki. Air yang sejuk dan mengcekam hingga ke tulang ini berwarna agak coklat dan rasa kelat adalah disebabkan oleh batu syal (shale) yang terdapat di dasarnya yang menghasilkan warna coklat pada airnya. Kira-kira pukul 5 petang kami bergerak pulang menuju ke tempat bot untuk pulang ke penginapan kami. Pada sebelah malam setelah makam malam saya sempat sekali lagi pergi ke pusat maklumat Taman Negara untuk mendapatkan beberapa maklumat tentang Taman Negara.

Hari ketiga (07 Okt 2010)

Seperti semalam seawal jam 6 pagi, saya bersama teman-teman sekali lagi bergerak ke Bumbun Tahan untuk melihat fauna yang mengunjung jenut menamun hujan yang turun sejak semalam menyebabkan kami sekali lagi merasa kecewa untuk melihat binatang yang mengunjungi jenut tersebut. Setelah menikmati minum pagi, kami semua berkumpul untuk bergerak balik ke Sungai Buloh. Kali ini turut disertai 3 pelancong asing lain iaitu Wei Cheng dari Singapura, Susan dan Margaret dari China serta Nature Guide yang dikenali sebagai Man. Banyak informasi berkaitan dengan negara China terutama terracotta army diperolehi hasil sesi pengenalan diri oleh mereka ketika di dalam bas. Sempat juga makan tengahari di Hentian Genting Sempah dalam perjalan pulang. Kami sampai di Sungai Buluh lebih kurang pukul 3.30 petang.

PENUTUP

Program lawatan ke Taman Negara dapat meningkatkan lagi pengalaman penuntut Usahawan Pelancongan dalam bidang ini. Walaupun masa yang diambil adalah singkat tetapi imbuhan yang diperolehi daripada lawatan ini samada yang mempunyai kebaikan dan kelemahan dapat mematangkan lagi penuntut apabila berada di dalam industri ini. Sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih kepada tenaga pengajar dan pengurusan yang telah menjayakan program.


1 comment:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

  Contact person : Amsyahril
  Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
  E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.  ReplyDelete